Wino i kuchnia półwyspu Pelješac – najlepsze smaki Chorwacji?

28.02.2022   Poznać lepiej

Półwysep Pelješac jest zlokalizowany na południu dalmatyńskiego wybrzeża Chorwacji, około godziny jazdy od Dubrownika. Malownicze krajobrazy, krystalicznie czyste morze i interesujące zabytki to tylko niektóre atuty tego regionu. Od lata 2022 biuro podróży Rego-Bis jako pierwsze w Polsce wprowadza bezpośredni charter lotniczy pomiędzy Katowicami a Mostarem w Bośni i Hercegowinie, położonym blisko chorwackiej granicy. Dzięki temu można będzie szybko i przyjemnie dostać się na wymarzone wakacje na półwyspie Pelješac. Główne, aczkolwiek stosunkowe niewielkie kurorty to Orebić i Trpanj. Półwysep Pelješac słynie z doskonałego wina i pysznej kuchni, Nie bez powodu tutaj ma swój dom Robert Makłowicz. Jakie wino i jedzenie warto spróbować na półwyspie Pelješac?   

Wino

Winnice pokrywają duże połacie półwyspu Pelješac, zaczynając od Ston i ciągną się na północny zachód do obrzeży Orebića. Wbijają się w misy żyznej gleby, które znajdują się między zazębiającym się systemem górskich grzbietów lub rozciągają się po stromych zboczach południowego wybrzeża półwyspu. Pelješac słynie z aksamitnego, czerwonego wina produkowanego z autochtonicznej winorośli plavac mali. Również białe wino Rukatac jest uprawiane z umiarkowanie dobrymi wynikami. Wina Plavac mają głęboki kolor i są bogate, owocowe i pełne. Zawierają dużą ilość tanin i stosunkowo wysoki poziom alkoholu (13-15%). Wilgotna gleba winnic znajdujących się nieco w głębi lądu produkuje Plavac mali, który jest lżejszy i nieznacznie mniej wyróżniający się niż Plavac mali, który pochodzi z kamienistego południowego wybrzeża, gdzie suche warunki i słona bryza dają winorośl o niskim plonie, ale o bogatym smaku. Wina z południowego wybrzeża są tak specyficzne, że były jednymi z pierwszych win chorwackich, którym przyznano nazwę oznaczającą wioskę, z której pochodzą. Na przykład Dingač i Postup, osady położone na wschód od Orebića. Zbieranie plonów z porośniętych winoroślą zboczy powyżej Dingač i Postup wymaga niezwykle ciężkiej pracy. Niektóre winnice są tak strome, że zbieracze winogron muszą związać się linami i prawie zjechać po linie, aby zebrać owoce. Turystyka winiarska jest coraz bardziej popularna na Pelješcu. Półwysep jest idealnym miejscem do degustacji i kupowania wina. Coraz więcej najlepszych winnic takich jak Korta Katarina i Saints Hills, ma teraz centra dla odwiedzających, w których można spróbować wina i dokonać zakupów. Wioska Potomje jest pełna małych rodzinnych winnic, z których wiele w okresie letnim sprzedaje swoje produkty w małych sklepach lub na straganach przydrożnych.

Kuchnia

Świeża biała ryba, zwykle grillowana, stanowi podstawę lokalnej kuchni. Można spotkać ogromną różnorodność owoców morza, z sałatką z ośmiornicy, panierowanymi lub grillowanymi kalmarami, krewetkami i homarami, które pojawiają się w prawie każdym menu. Różnorodność muszli i skorupiaków gotowanych w stylu buzara (w sosie winnym, czosnkowym i pomidorowym) jest szczególnym rarytasem. Jednak Pelješac jest znany przede wszystkim ze swoich skorupiaków, zwłaszcza małży i ostryg zbieranych w zatoce Mali Ston. Powstała tam grupa dość dobrych restauracji, aby zaspokoić gusta podróżników, którzy przyjeżdżają  przez cały rok. Ostrygi Ston tradycyjnie je się na surowo z wyciśniętą cytryną i kawałkiem chleba, choć coraz częściej podaje się je na różne sposoby: smażone w bułce tartej, pieczone, grillowane lub używane jako podstawa zupy ostrygowej. Inną osobliwością Pelješaca jest butarga, ikra barweny, która można spotkać u wybrzeży Lovište. Nie jest to coś, co podaje się w każdej restauracji na półwyspie, ale pojawi się w niektórych ekskluzywnych lokalach. Na półwyspie produkuje się dużo oliwy z oliwek, choć większość na małą, rodzinną skalę.