Smaki jak u Sułtana? Kuchnia turecka.

Podczas pobytu w Turcji nie należy przegapić bogactwa miejscowej kuchni. Jest ona uznawana za jedną z najbardziej zróżnicowanych na świecie oraz uważana za trzecią najbogatszą kuchnię po gastronomii francuskiej i chińskiej. Jednak zagranicą kuchnia turecka nie jest wystarczająco rozpoznawana, ponieważ często ogranicza się tylko do kebaba. Turcja to skrzyżowanie Europy, Azji i Orientu. Wyjątkowa lokalizacja w połączeniu z migracją Turków z Azji Środkowej do Europy ukształtowała na przestrzeni wieków tożsamość jej gastronomii. Sześć wieków osmańskiej dominacji regionalnej i wzajemnych wpływów między Turcją a sąsiednimi krajami (Grecją, Bułgarią, Bałkanami, Irakem, Syrią, Iranem, Armenią…) jest powodem, dla którego w tych kuchniach znajdujemy tak wiele wspólnych potraw, jak np. dolma. , börek, kebab, mantı (tureckie ravioli) i tak dalej. Ogromne zróżnicowanie fauny i flory Turcji przyczyniło się również do wielkiej różnorodności kuchni regionalnych. 

Kuchnia egejska opiera się na pozostałościach dworu osmańskiego i kuchni greckiej z preferencją ryżu nad kaszą bulgur. W porównaniu do innych regionalnych kuchni tureckich używa się mniej przypraw, a owoce morza są obfite i cieszą się nimi o każdej porze roku. Głównymi daniami tego regionu są dolmy, meze i owoce morza.

Kuchnia Morza Czarnego jest mocno oparta na produktach morskich i znajduje swoje wpływy w kuchni bałkańskiej i słowiańskiej. Głównymi daniami tego regionu są pides (turecka pizza), ryby, suszona fasola (kuru fasülye) i sery.

Anatolijska i południowo-wschodnia kuchnia Turcji znana jest z kebabów (mięso z grilla po turecku), mezze, przypraw i deserów, w tym słynnej baklawy.

Wśród tej regionalnej różnorodności w tradycyjnym tureckim posiłku powtarzają się 3 elementy.
Pierwszym jest Jogurt. Pochodzi on z Azji Środkowej i dotarłby do Europy i na Bałkany przez ludy tureckie. Pochodzenie słowa „jourt” znajduje się również w tureckim czasowniku „yoğurmak”, oznaczającym „ugniatanie”. Turcy używają jogurtu w połączeniu z słonymi potrawami. Jest gęstszy i ma odrobinę kwaskowatości. Nie należy się dziwić, jeśli pewna jego ilość znajdziesz obok mięsa i warzyw. W supermarketach występują słoiki z jogurtem o wadze 1 kg lub więcej. Kolejnym ogólnonarodowym elementem jest herbata (çay). Herbata w Turcji to prawdziwa instytucja, to znak gościnności. Podaje się go, gdy się odwiedza ludzi, i często występuje sna koniec posiłku. Najczęściej jest to czarna herbata. Pije się go w małej szklance (çay bardağı) o każdej porze dnia, a nawet wieczorem. Ostatnim elementem jest kawa po turecku (türk kahvesi). Jest ona przygotowywane w specjalnym tyglu – dżezwie. Charakterystycznym elementem jest to, że w kawie są fusy, które opadają na dno. Zamawiając kawę po turecku, należy określić ilość cukru, jaka ma się w niej znaleźć. Pijąc kawę czy herbatę warto zamówić jeden z słynych tureckich deserów jak choćby baklava, kadayif czy lokma.