Njeguši - kulinarne serce Czarnogóry?

19.12.2022   Strefa inspiracji

Tym razem zapraszamy Was na kulinarną wycieczkę do Czarnogóry. Pisząc o największych atrakcjach Czarnogóry nie sposób nie wspomnieć o jej przysmakach, kulinarnych rarytasach, z których także przecież słynie.

Nie tylko zresztą polscy turyści wybierają ten kraj, kupują wycieczki do Czarnogóry. Jest to coraz bardziej popularna destynacja, chętnie wybierana przez Europejczyków.

Kulinarna ikona Czarnogóry - Njeguši

Njeguši znane jest jako miejsce narodzin dynastii Petrović, która rządziła Czarnogórą w latach 1697-1918.

Tutaj na świat przyszli m.in. najbardziej znany przedstawiciel rodziny władyka Piotr II Petrowić-Niegosz (uwieczniony również na serbskim banknocie 20 denarowym) i ostatni władca Czarnogóry król Mikołaj I Petrowić-Niegosz.

Do Njeguši można dotrzeć malowniczą drogą serpentynami z nadmorskiego Kotoru albo równie piękną szosą prowadzącą z dawnej stolicy Czarnogóry Cetynii.

Nad wioską wznosi się masyw górski Lovćen, z szczytem Jezerski vrh, gdzie znajduje się mauzoleum Piotra II Petrowicia Niegosza.

Obecnie Njeguši jest znane przede wszystkim z doskonałych specjałów, które stały się symbolem czarnogórskiej kuchni.

Chodzi o njeguški pršut (szynka typu prosciutto) oraz njeguški sir (miejscowy ser). Od nazwy wioski pochodzi także nazwa popularnego dania mięsnego njeguški stek.

Planując wakacje 2023, wycieczki 2023, wybierając biuro podróży, Czarnogórę, z jej atrakcjami kulinarnymi, na pewno warto mieć w pamięci.

Tym bardziej, że Riwiera Czarnogórska, Riwiera Budwańska, Zatoka Kotorska mają turystom, kulinarnie i nie tylko, wiele do zaoferowania.

Wybierając wycieczki fakultatywne, wycieczki objazdowe pamiętajcie o lokalnych specjałach, których nie sposób opisać w jednym artykule. W niniejszym przybliżymy najbardziej ikoniczne specjały Czarnogóry.

Jest ich o wiele, wiele więcej i odwiedzając dany region Czarnogóry, na pewno będzie wiele okazji do skosztowania lokalnych specjałów.

Kulinarne wycieczki do Czarnogóry - Njeguški pršut

Gwiazdą czarnogórskiej kuchni jest wędzona szynka typu prosciutto z Njeguši. W tej części kraju wytwarza się wiele lokalnych specjałów, takich jak ser i kiełbaski, ale żaden z nich nie jest tak sławny jak lokalna odmiana prosciutto.

Czy słusznie? Kto miał okazję spróbować jej, z pewnością odpowie na to pytanie twierdząco. Jest naprawdę wyborna.

Tajemnice przyrządzania tego przysmaku przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a sam proces wytwarzania szynki jest długotrwały.

I właśnie czas oraz wiatr, zdaniem wielu, mają największy wpływ na ostateczny smak, kruchość, aromat tej szynki. Nim jednak trafi ona na talerz smakoszy przechodzi długą drogę.

Zaczyna się to tak. Tylne nogi świni są poddane odziaływaniu soli przez około trzy tygodnie. Następnie mięso jest suszone przez kolejne trzy tygodnie. W ostatnim etapie, najdłuższym, mięso jest wędzone przez - tak, to nie pomyłka! - cztery miesiące.

Miejscowi twierdzą, że specyficzna róża wiatrów wiejących w tej części Czarnogóry jest odpowiedzialna za wyjątkowy smak mięsa.

Dodajmy, że lokalni masarze opracowali dokładne procedury postępowania z długo dojrzewającą szynką.

Doskonale wiedzą, co zrobić z mięsem, gdy warunki atmosferyczne zmienią się na zewnątrz. W szczególności są gotowi zareagować, gdy siła wiatru, wilgotność ulegnie radykalnej zmianie.

Njeguški pršut doskonale się sprawdza w roli przystawki i często jest serwowany razem ze świeżym chlebem, serem, winogronami, czy oliwkami.

Do tego rodzaju szynki idealnym dodatkiem jest rakija, którą tradycyjnie podaje się do tego mięsa. Alkohol wzmacnia, podkreśla smak szynki i idealnie się z nim komponuje.

Kulinarne wakacje w Czarnogórze - Njeguški sir

Njeguški sir to czarnogórski pełnotłusty twardy ser produkowany z mleka owczego. Twaróg jest najpierw umieszczany w specjalnej gazie. Następnie w formie serowarskiej, a na końcu jest prasowany drewnianą deską zwieńczoną kamieniem.

Po jednym dniu ser jest solony i umieszczany w drewnianym pudełku na dwa dni. Następnie dojrzewa, przez co najmniej cztery tygodnie. Dopiero po takim czasie, ser jest gotowy do spożycia.

Njeguški sir dojrzewa w określonych warunkach, uwalniając wykwintne smaki. Produkt końcowy ma złocistożółtą skórkę, mleczno-kwaśny, lekko słony smak.

Czarnogóra od kuchni - Njeguški stek

Njeguški stek to danie, którego nazwa pochodzi od części Czarnogóry, z której wywodzi się wspomniana wcześniej szynka prosciutto.

Samo danie jest wynalazkiem Milovana Stojanovića, osobistego szefa kuchni jugosłowiańskiego przywódcy Josipa Broz Tito. Postaci w świecie kulinarnym wyjątkowej.

Stojanović, jako szef kuchni, gotował bardzo wielu luminarzy ze świata polityki, kultury, biznesu. Serwował swoje dania między innymi Indirze Gandhi, Leonidowi Breżniewowi, królowej Elżbiecie II, Muammarowi Kaddafiemu, Elizabeth Taylor, Richardowi Burtonowi, Johnowi D. Rockefellerowi, Richardowi Nixon.

Milovan Stojanović uwielbiał wymyślać, kreować nowe potrawy i nadawać im lokalne nazwy, z których jedną był stek Njeguši.

Właśnie za to danie otrzymał złoty medal mistrzostw świata w gotowaniu w 1986 roku. Stek jest zrobiony ze sznycla cielęcego (oryginalna wersja) lub wieprzowego nadziewanego szynką prosciutto (pršut) i serem z Njeguši.

Dodatkowo może być oblany topniejącym kajmakiem, czyli rodzajem popularnego na Bałkanach serka (sosu) śmietankowego.