Oliwa z oliwek- płynne złoto

18.05.2021


Drzewa oliwne można spotkać w całej Albanii a oliwa jest najlepszej jakości. Jest tutaj dużo małych przydomowych fabryczek.
Każda rodzina w Albanii zaopatruje się w roczny zapas oliwy, kupując jej od 30 do 40 litrów.


Poniżej parę uwag odnośnie kupowanej oliwy.
•    Radze nie kupować taniej oliwy. Najlepsza oliwa jest w cenie około 40 zł w górę.
•    Nie polecam kupowania oliwy w przezroczystych butelkach i pojemnikach.
•    Najlepsza oliwa jest w nieprzezroczystych butelkach lub puszkach, ponieważ światło niszczy oliwę.
•    Trzeba czytać na butelce, czy oliwki zostały zebrane i wyciśnięte w tym samym miejscu. Aby zachować wszystkie cenne właściwości, oliwę należy wytłoczyć najpóźniej do 3 h po zebraniu oliwek. Często jednak oliwki są zbierane w jednym kraju, dostarczone do następnego i tam dopiero wyciskane. A na koniec butelkowane jeszcze w innym. To powoduje, że oliwa jest o wiele mniej wartościowa
•    Kolor oliwy nie ma większego znaczenia. Świadczy tylko o odmianie i ich. procesie dojrzałości
•    Najlepsza jest ta oliwa wyciskana z mniej dojrzałych oliwek zbieranych na początku sezonu
•    I tu się zdziwicie. Jest ona o łagodnym smaku i nie ma zbyt wielu wartości odżywczych i nie ma typowego, ostrego smaku. A dobra oliwa jest bardzo aromatyczna. Wręcz pikantna.
•    Musi pozostać gorzki smak w ustach. Więc pozostawienia oliwy mianem delikatnej neguje jej wysoką wartość.
•    Pamiętajcie więc, że jej gorzki posmak nie jest oznaką niskiej jakości a wprost dokładnie na odwrót. Im bardziej cierpka, tym lepiej.
•    Taka oliwa jest bardzo bogata w przeciwutleniacze – polifenole
•    Oliwę można przechowywać przez pełen rok. Czyli do następnych zbiorów. Matka natura sprytnie to zaplanowała, Jedynie ważny warunek, to ciemne i chłodne miejsce. Nie lodówka
•    Jeśli spędzacie wakacje w którymś z śródziemnomorskich karjów, to koniecznie kupcie oliwę z oliwek. Nie kupujcie w supermarketach albo w sklepach z pamiątkami. Kupujcie w puszkach lub w ciemnych butelkach. Bo taka ze sklepu nie będzie się różnić od tej w polskich sklepach.
•    Wybierajcie lokalnych producentów lub tych z agroturystyki.
•    W Albanii za najlepszej jakości oliwę zapłacicie około 20 zł za litr. Cena jest zależna od ilości zbiorów w danym roku, ale naprawdę warto, bo to samo zdrowie,