Kawa, rakija i wino. Czego warto napić się w Bośni i Hercegowinie?

05.09.2022   Poznać lepiej

Bośnia i Hercegowina posiada bogate dziedzictwo kulturowe i historyczne oraz piękną przyrodę. Turkusowe rzeki, szumiące wodospady, średniowieczne zamki, wspaniałe meczety, malownicze miasteczka z tego słynie Bośnia i Hercegowina. Do tego należy dodać Neum, czyli kurort zlokalizowany na niewielkim, ale dobrze zagospodarowanym skrawku wybrzeża Adriatyku. Jest to miejsce, gdzie wschód spotyka się z zachodem. Od lata 2022 będzie można dostać się do tego bałkańskiego kraju szybko i przyjemnie samolotem.  Biuro podróży Rego-Bis jako pierwsze w Polsce organizuje charter lotniczy z Katowic do malowniczego Mostaru. Bośnia i Hercegowina może się poszczycić bardzo dobrymi napojami zarówno bezalkoholowymi jak i z zawartością procentów. Spożywanie kawy zostało podniesione do poziomu zbliżonego do sztuki. Jeśli chodzi o alkohol, to działa kilka lokalnych browarów produkujący piwo na dobrym poziomie. Hercegowina słynie z doskonałego wina. Nie należy zapominać o rakiji, mocnym alkoholu tak popularnym wieczorem jak kawa w dzień. Czego warto napić się w Bośni i Hercegowinie?

Kawa

Bośnia i kawa to synonimy. Bosanska kahva, która jest napojem narodowym ma osmańskie korzenie, jednak różni się od kawy po turecku techniką przyrządzania i rytuałami picia. Wersja bośniacka jest przygotowywana z palonych ziaren kawy, które są drobno zmielone, czasami przy użyciu staromodnego urządzenia przypominającego duży moździerz i tłuczek. Istnieje kilka sposobów na jej przygotowanie, ale najczęstszy polega na wlaniu przegotowanej wody do tradycyjnego dżezwy z długim uchwytem, podgrzaniu, a następnie dodaniu mielonej kawy. Mieszanka jest następnie mieszana i podgrzewana, aż na wierzchu pojawi się gęsta piana.

Rakija

Rakija to uniwersalny termin używany dla różnych brandy owocowych produkowanych w słowiańskich krajach bałkańskich. Ten mocny alkohol jest destylowany z różnych owoców i czasami dodatkowo aromatyzowany lub używany jako baza do likieru. Najpopularniejsze wersje to śliwki (šljivovica), gruszka Williams (viljamovka), pigwy (dunjevača), morele (kajsijevača), jabłka (jabukovača), winogrona (lozovača/komovica) i wiele innych. Rakija jest od wieków częścią kultury bałkańskiej. Kojarzona jest głównie z Chorwacją, Serbią, Bośnią, Czarnogórą i Macedonią Północną. Chociaż brandy owocowe są produkowane w innych krajach i regionach Europy, na Bałkanach rakija jest powszechnie znana i ma wielu zwolenników wśród wszystkich pokoleń.

Piwo

Przemysł piwowarski w Bośni i Hercegowinie jest dobrze rozwinięty, z kilkoma dużymi browarami i znacznie większą liczbą zakładów rzemieślniczych w całym kraju. Największym jest Sarajevska pivara, która istnieje już od 1864 roku. Miejscowe piwo jest wyjątkowe,dzięki wodzie używanej do produkcji. Kraj otoczony jest górami, które obfitują w wodę źródlaną o doskonałej jakości.

Wina

Bośnia i Hercegowina jest obdarzona mikroklimatem, składem gleby i środowiskiem, które sprzyja produkcji wysokiej jakości wina. Blatina to odmiana czerwonych winogron uprawiana wyłącznie w Hercegowinie. Wina produkowane z blatiny są zazwyczaj pełne, gęste  owocowymi nutami. Žilavka to najbardziej znana odmiana białych winogron z Hercegowiny. Jest to winogrono o jasnej skórce, które daje wina o wysokiej zawartości alkoholu i delikatnej kwasowości. Trnjak to rzadka odmiana winorośli uprawiana w Hercegowinie i środkowej Dalmacji (Zagora). Jest on aromatyczny, gęsty i złożony z typowymi nutami dojrzałych czerwonych owoców i przypraw.