Infolinia
Godziny otwarcia
Niezmienna, przyjemna temperatura, malownicze, wulkaniczne krajobrazy, bujna roślinność zachęca na zimowy wypad na Maderę. Oprócz zastrzyku energii spowodowanym słońcem portugalska wyspa dostarcza możliwości poznania nowych smaków i spróbowanie nietuzinkowych potraw. Łagodny klimat Madery i ocean bogaty w ryby i owoce morza sprawiły, że powstała tutaj wyjątkowa tradycja kulinarna. Dania rybne i mięsne, owoce tropikalne, słodkie desery mają swoje niepowtarzalne i wyśmienite smaki. Z tego powodu spróbowanie tradycyjnych potraw jest obowiązkowym punktem programu odwiedzin portugalskiej wyspy. Co warto zjeść na Maderze?
Espetada
Espetada to wołowina tradycyjnie grillowana na rożnie nad ogniem z lokalnego drewna laurowego. Można ją porównać do kebabu. Mięso kroi się w kostkę i doprawia czosnkiem, solą kamienną i liściem laurowym przed grillowaniem na rozżarzonych węglach. Jest to efektowne i niezwykle smaczne danie Madery, zwłaszcza gdy jest prezentowane przy stole. Zwykle podaje się go na metalowym szpikulcu zawieszonym pionowo na haku, z kawałkiem masła na wierzchu, które topi się i spływa po szpikulcu i mięsie. Tradycyjnie espetadę je się rękoma w towarzystwie chleba bolo de caco.
Lapas (skałoczepy)
Lapas (skałoczepy) to mięczaki przyczepione do skał na wybrzeżu, które stały się jednym z najbardziej cenionych przysmaków na Maderze. Stosowane jako przystawka lub przekąska. Grillowane we własnej skorupce są doprawione dużą ilością czosnku i podawane na ciepło polane masłem i odrobiną cytryny.
Bolo de Caco
Bolo de caco to regionalny chleb Madery o okrągłym kształcie. Jest on bez wątpienia jedną z najbardziej tradycyjnych potraw na Maderze. W XV wieku, kiedy Madera została odkryta i zamieszkana, tylko szlachta miała piece. Prostym ludziom zabroniono posiadania lub budowy pieców, ale za sporą opłatą mogli korzystać z tych dostępnych na wyspie. Bolo de caco narodziło się z pomysłowości biednej ludności, która znalazła sposób na dostosowanie przepisu na chleb, aby nie trzeba było go piec. Ugotowali go na kamieniu bazaltowym nad rozżarzonym węglem i nazwali „ciastem”. Kolejnym problemem na wyspie był brak pszenicy, więc miejscowi zdecydowali się używać słodkich ziemniaków obok mąki. Słodkie ziemniaki, których na wyspie nie brakuje, są nadal głównym składnikiem bolo de caco. Chleb jest wyjątkowo miękki i często podawany z masłem czosnkowym
Espada com banana e maracuja
Najbardziej typową rybą Madery jest pałasz czarny (espada), który pływa w głębokich wodach i ma przerażający wygląd. Jednak jest wyjątkowo smaczny. Espada com banana e maracuja to narodowe danie Madery. Połączenie może brzmieć dziwnie, ale w rzeczywistości smakuje naprawdę dobrze ze względu na naturalną słodycz pałasza czarnego. W tym przepisie ryba jest doprawiana solą, czosnkiem i sokiem z cytryny, obtaczana w cieście z jajka i mąki, a następnie smażona w głębokim tłuszczu. Espadę podaje się ze smażonymi bananami z Madery, które są mniejsze i znacznie twardsze niż zwykłe banany. Całość dopełnia sos z marakui.
Hiszpania / Costa Brava
Aparthotel GHT Tossa Park
03.10.2023 - 07.10.2023 (4 dni)
Bez wyżywienia, Wroclaw, samolot
zobacz na mapie
Don Juan Tossa
24.10.2023 - 28.10.2023 (4 dni)
Hiszpania / Majorka
Bluesea Club Martha's
22.10.2023 - 25.10.2023 (3 dni)
Bez wyżywienia, Krakow, samolot
Bellevue Club
Bluesea Arenal Tower Adults Only
Śniadanie, Krakow, samolot
Eix Lagotel
HOTEL REYMAR PLAYA - MALGRAT
05.10.2023 - 10.10.2023 (5 dni)
Bez wyżywienia, Katowice, samolot
HOTEL REYMAR - MALGRAT
Alegria Mariner
Bluesea Montevista Hawai
Śniadanie, Wroclaw, samolot
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celach realizacji usług, statystycznych i marketingowych, w tym badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www. Preferencje zapisywania ciasteczek możesz ustawić w przeglądarce. Polityka prywatności