Bałkany na słodko? Desery Bośni i Hercegowiny

Rego-Bis, 11.04.2022

Desery bośniackie są integralną częścią kuchni tego kraju. Doskonałe smakołyki można znaleźć w cukierniach, piekarniach, kawiarniach i domach przyjaznych Bośniaków w całym kraju. Tak jak w przypadku pozostałych elementów kuchni są tutaj wyraźnie widoczne wpływy tureckie. Wiele z deserów jest nasączona syropem i bardzo słodka. Najlepiej smakują przy filiżance tradycyjnej kawy. Jakie  desery warto spróbować w Bośni i Hercegowinie? 

Tufahija

Tufahija to tradycyjny słodki deser na bazie owoców, który doskonale smakuje z bośniacką kawą. Pochodzenie deseru jest perskie - przybył do Bośni z Turkami, którzy rządzili krajem w przeszłości. Tufahija jest wytwarzana z jabłek, które są najpierw obierane i gotowane w wodzie z cukrem, aby nadać im charakterystyczną konsystencję. Górna część jabłka jest wydrążona i nadziewana słodką mieszanką orzechów, białek i cukru pudru. Woda z cukrem, w której gotowano jabłka, służy do glazurowania nadziewanych jabłek po ich schłodzeniu. Faszerowane i glazurowane jabłko pokrywane jest bitą śmietaną i podawane w specjalnym szklanym naczyniu.

Baklava

Baklava zajmuje bardzo ważne miejsce w bośniackiej kulturze kulinarnej i jest często spożywana w czasie wyjątkowych okazji, takich jak śluby i święta. Podobnie jak w przypadku wersji tureckiej i azerbejdżańskiej, ciasto filo przekłada się warstwami pokruszonych orzechów (zwykle włoskich lub/i pistacji), miodu i syropu cukrowego.

Hurmašica

Hurmašica to kolejny tradycyjny deser, który można opisać jako słodkie herbatniki z syropem. Ten bośniacki przysmak przygotowany jest przez polewanie ciasta składającego się z masła, jajek, cukru i mąki syropem cukrowym o smaku cytrynowym. Podobnie jak wiele innych dań bośniackich, również ten deser pochodzi z Turcji, gdzie jego krewniakiem jest niemal identyczna kalburabastı.
Charakterystyczną górną część ciastka uzyskuje się poprzez prasowanie ciasta na tarce, a składniki można modyfikować, dodając wiórki kokosowe lub orzechy włoskie. Ten słodki smakołyk wypiekany jest przez cały rok, choć tradycyjnie przygotowywany na ważne święta religijne.

Jabukovača

Jabukovača to tradycyjna bośniacka szarlotka pochodząca z Sarajewa. Wykonana jest jak baklawa, z dodatkiem posiekanych jabłek. Cienkie ciasto zostaje posmarowane mieszanką posiekanych jabłek, cukru, cukru waniliowego, orzechów włoskich i soku z cytryny. Następnie jest zwijane i układane na blasze do pieczenia. Podawana jabukovača jest zwykle krojona w plastry i oblewana sorbetem – połączeniem cukru, miodu i soku z cytryny.

Ruske kape (šubarice)

Ruske kape lub šubarice to deser, który jest szczególnie popularny w krajach bałkańskich, takich jak Bośnia i Hercegowina, Serbia, Chorwacja. Baza składa się z jajek, cukru, mąki i proszku do pieczenia. Tradycyjnie jest wypełniony kremem waniliowym, czekoladą lub jednym i drugim. Zewnętrzne brzegi są następnie oblewane czekoladą, a całość jest posypywana wiórkami kokosowymi. Zazwyczaj ruske kape serwuje się dobrze schłodzone