Program wycieczki:
- Przejazd z hotelu minibusem do rodzinnej
winiarni „S&S” w Ochrydzie
- Degustacja win, rakiji wraz z poczęstunkiem -
lokalne sery, wędliny, owoce (około 3,4h)
- Powrót minibusem do hotelu.
Orientacyjna cena: 45 € osoba dorosłaWizyta w rodzinnej winiarni S&S, w przepięknie położonej
części Ochrydy zwanej Chekoshtina, zapewni Państwu unikatowe wrażenia nie tylko
smakowe. Ze wzgórza, gdzie znajduje się winiarnia, roztacza się malowniczy widok
na jezioro Ochrydzkie i masyw górski Jabłanica.
Bracia Vancho i Nikolce
Shutaroski w 2022 roku założyli winnicę S&S, aby kontynuować rodzinę
tradycję produkcji wina sięgającą 50-ciu lat. Wina tworzone z pasją i rodziną
tradycją są niezwykłej jakości.
Mimo krótkiego okresu działalności, braciom udało się już
zdobyć dwa brązowe medale za wino Vranec Trebenishta na prestiżowych konkurach
w Kawadarci (stolica winiarstwa w Macedonii) oraz w Bukareszcie. W 2024 roku do
grona wyróżnionych trunków z winiarni
S&S dołączyła rakija „Altana”, która zdobyła złoty medal na
Międzynarodowym Festiwalu Mocnych Alkoholi i Likierów w Zenicy (Bośnia i
Hercegowina). Oba nagrodzone alkohole znajdują się w programie degustacji.
Po przyjeździe goście są witani przez gospodarzy
orzeźwiającym napojem na bazie wina. Z kieliszkiem w ręku rozpoczyna się
krótkie zwiedzanie winiarni, w czasie której jest omówiony proces produkcji
wina i historia winnicy.
Degustacja obejmuje 7 rodzajów wina: trzy białe
(Riesling, Temjanika, białe Cuvée), cztery czerwone (Prokupec, czerwone Cuvée,
Vranec Trebenishta, Kratosija St.Erasmus). Na deser jest serwowany wyjątkowy
słodki likier winny z dodatkiem m.in. liści wiśni i cynamony, którego smak od
razu przywołuje wspomnienia świąt Bożego Narodzenia.
Miłośników mocniejszych
trunków ucieszy możliwość spróbowania 4 wyjątkowych rodzajów rakiji
winogronowej (loza), w tym z dodatkiem ziół: (macierzanka, popłoch pospolity,
szałwia). Degustacji win białych towarzyszą lokalne sery: kaszkawał (owczy i
mieszany), kozi z dodatkiem kandyzowanej ostro-słodkiej papryki) oraz sezonowe
owoce (np. truskawki, melony) wraz z zaskakującym i pysznym dressingiem.
Do win
czerwonych są podawane deski wędliny (kulen, wołowa szynka, boczek) oraz
regionalna pasta (makaron), która świetnie się łączy z winę Kratosija. Co
istotne alkohole są produkowane wyłącznie z winogron z regionu Ochrydzkiego.
Dzięki temu mogą Państwo spróbować lokalnych smaków i aromatów typowych dla
jeziora Ochrydzkiego a zarazem poznać macedońską gościnność.
Cena zawiera: transport minibusem, degustację (13 rodzajów alkoholi, sery, wędliny, owoce, pastę)
Uwaga - ważna informacja!
Wycieczki fakultatywne organizowane są przez lokalne biuro podróży.