Infolinia
Godziny otwarcia
Drzewa oliwne można spotkać w całej Albanii a oliwa jest najlepszej jakości. Jest tutaj dużo małych przydomowych fabryczek.Każda rodzina w Albanii zaopatruje się w roczny zapas oliwy, kupując jej od 30 do 40 litrów.
Poniżej parę uwag odnośnie kupowanej oliwy.• Radze nie kupować taniej oliwy. Najlepsza oliwa jest w cenie około 40 zł w górę.• Nie polecam kupowania oliwy w przezroczystych butelkach i pojemnikach.• Najlepsza oliwa jest w nieprzezroczystych butelkach lub puszkach, ponieważ światło niszczy oliwę.• Trzeba czytać na butelce, czy oliwki zostały zebrane i wyciśnięte w tym samym miejscu. Aby zachować wszystkie cenne właściwości, oliwę należy wytłoczyć najpóźniej do 3 h po zebraniu oliwek. Często jednak oliwki są zbierane w jednym kraju, dostarczone do następnego i tam dopiero wyciskane. A na koniec butelkowane jeszcze w innym. To powoduje, że oliwa jest o wiele mniej wartościowa• Kolor oliwy nie ma większego znaczenia. Świadczy tylko o odmianie i ich. procesie dojrzałości• Najlepsza jest ta oliwa wyciskana z mniej dojrzałych oliwek zbieranych na początku sezonu• I tu się zdziwicie. Jest ona o łagodnym smaku i nie ma zbyt wielu wartości odżywczych i nie ma typowego, ostrego smaku. A dobra oliwa jest bardzo aromatyczna. Wręcz pikantna.• Musi pozostać gorzki smak w ustach. Więc pozostawienia oliwy mianem delikatnej neguje jej wysoką wartość.• Pamiętajcie więc, że jej gorzki posmak nie jest oznaką niskiej jakości a wprost dokładnie na odwrót. Im bardziej cierpka, tym lepiej.• Taka oliwa jest bardzo bogata w przeciwutleniacze – polifenole• Oliwę można przechowywać przez pełen rok. Czyli do następnych zbiorów. Matka natura sprytnie to zaplanowała, Jedynie ważny warunek, to ciemne i chłodne miejsce. Nie lodówka• Jeśli spędzacie wakacje w którymś z śródziemnomorskich karjów, to koniecznie kupcie oliwę z oliwek. Nie kupujcie w supermarketach albo w sklepach z pamiątkami. Kupujcie w puszkach lub w ciemnych butelkach. Bo taka ze sklepu nie będzie się różnić od tej w polskich sklepach.• Wybierajcie lokalnych producentów lub tych z agroturystyki.• W Albanii za najlepszej jakości oliwę zapłacicie około 20 zł za litr. Cena jest zależna od ilości zbiorów w danym roku, ale naprawdę warto, bo to samo zdrowie,
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celach realizacji usług, statystycznych i marketingowych, w tym badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www. Preferencje zapisywania ciasteczek możesz ustawić w przeglądarce. Polityka prywatności