Herbata górska – zdrowotny skarb Bałkanów ?

Osobom, które cenią zdrowy tryb z pewnością spodoba się fakt, że na Bałkanach bez problemu można spotkać herbatę górska. Inna nazwa to szałwia libańska. Pozyskuje się ją z rośliny zwaną gojnik. Występuje ona w górach powyżej 1000 metrów m.n.p.m, gdzie panuje ciepły klimat. Takie warunki bez problemu można spotkać w Albanii, Macedonii Północnej czy Grecji. Wśród miejscowej ludności herbata górska jest niezwykle ceniona ze względu na doskonały smak i walory lecznicze. Poprawia ona odporność, zdolności regeneracyjne i pozytywnie wpływa na samopoczucie. Zawiera m.in. magnez, sód, miedź, żelazo oraz kobalt. W jej składzie można znaleźć naturalne przeciwutleniacze, czyli teinę i olejki eteryczne. Ze względu na silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne doskonale sprawdza się przy przeziębieniu, grypie. Redukuje także kaszel. Dodatkowo wspiera eliminację z organizmu mikroorganizmów chorobotwórczych oraz stanów zapalnych. Wspomaga oczyszczanie organizmu z nadmiaru toksyn. Wzmacnia funkcjonowania układu krążenia. Z tego powodu jest polecana przy kłopotach z układem krążenia. Przeciwdziała niedokrwistości oraz przyczynia się do regulacji ciśnienia krwi. Gojnik jest także stosowany przy problemach nerwowych. Ma wpływ na poziom serotoniny oraz dopaminy poprawiając nastrój i kojąc nerwy. Herbata górska pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie nerek, dlatego wspiera kurację infekcji dróg moczowych. Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy eliminuje wolne rodniki, które mają wpływ na starzenie się komórek. Zmniejsza poczucie zmęczenia, wspiera regenerację, zwiększając siłę i witalność. Herbata górska jest szczególnie polecana osobom starszym. Dzięki regularnemu piciu układ odpornościowy ulega wzmocnieniu zmniejszając ryzyko choroby w przyszłości.

Przygotowanie (parzenie)

Susz kwiatowy gojnika zawiera najwięcej właściwości wspierających zdrowie. Z tego powodu lepiej zaopatrzyć się w zasuszone ziele w całości niż gotowy produkt w proszku. Gojnik można kupić bez problemu na straganach np. w Albanii. Zioło należy pokruszyć i zalać gorącą wodą. Parzyć pod przykryciem przez 5 do 10 minut. Herbatę górską można pić na ciepło i zimno. Jej smak jest bardzo dobry sam w sobie, ale można dodać np. miód, imbir czy cytrynę. Napój z gojnika można pić codziennie bez ryzyka przedawkowania. W państwa bałkańskich herbata górska jest często pita do śniadania. Jest ona zastrzykiem energii na cały dzień. Gdyby Państwo chcieli się o tym sami przekonać to zapraszamy do rajskiego Ksamil (Albania) z przepięknymi plażami. W rodzinnym Hotelu Drilon herbata górska jest podawana do śniadania.