Infolinia
Godziny otwarcia
W Turcji desery i słodycze są często spożywane między posiłkami, po południu, z herbatą lub kawą (po turecku oczywiście). Podobnie jak wiele tureckich potraw, większość deserów można znaleźć w innych krajach regionu (Grecja, Bałkany, Armenia, Liban, Izrael i Syria) ze względu na wspólną bizantyjską i osmańską przeszłość. Baklava i kadayif, te słodkie, orzechowe, kruche ciastka, są najbardziej znanymi tureckimi deserami. Przygotowuje się je z niezwykłą starannością od wałkowania jak najcieńszych płatów świeżego ciasta filo po selekcjonowanie i mielenie orzechów. W tureckiej kuchni znajdują się również produkty takie jak katmer, które można spożywać jako posiłek śniadaniowy lub deser po obiedzie. Pyszne mleczne puddingi często uzupełniają tureckie posiłki. W sklepach w całym kraju wystawiają desery mleczne udekorowane owocami i kruszonymi orzechami, głównie zmielonymi pistacjami. Puddingi są nasycone wodą różaną, wanilią lub mastyksem - pachnącą żywicą sosnową. Desery mleczne gotuje się w tureckich domach częściej niż desery syropowe, ponieważ łatwiej je zrobić. Biorąc pod uwagę wszystkie owoce, które są uprawiane podczas długich słonecznych miesięcy w Turcji, nie dziwi fakt, że figi, melony i winogrona sułtanki, a także owoce cytrusowe są nierozłączną częścią kuchni. Proste kompoty owocowe z przyprawami są typowym zakończeniem dużego posiłku, a wiele domów ma w spiżarniach duże słoiki z przetworami owocowymi. Istnieją 3 główne rodzaje tureckich deserów.Desery syropowe: są przyrządzane z ciasta i polewane syropem cukrowym. Baklava, tulumba, kadayif, sekerpare, lokum, revani, tas kadayif, lokma i birma to tylko niektóre z popularnych syropowych deserów. Desery mleczne, które są lżejsze w porównaniu do deserów syropowych, są łatwe do przygotowania i lekkostrawne. Keskul, sakizli, sutlac, kazandibi, dondurma (lody tureckie) i gullac to tylko niektóre z popularnych deserów na bazie mleka w Turcji. Desery owocowe to na przykład: komposto, kabak tatlisi, ayva tatlisi, pestil. Najpopularniejsze tureckie desery dostępne również w krajach bałkańskich zostały opisane w poniższym wpisie https://www.rego-bis.pl/blog/mekka-deserow-oczywiscie-turcja/. Jakie są równie pyszne, ale mniej znane poza Turcją desery?
Tavuk göğsü
Co ciekawe, ten klasyczny turecki pudding z piersi kurczaka wcale nie smakuje jak kurczak. Często jest doprawiony cynamonem i wanilią i przypomina gęsty, kremowy i gładki pudding mleczny lub ryżowy, zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu . Tavuk göğsü ma swoje korzenie w średniowiecznym francuskim deserze zwanym blancmange i był kiedyś przygotowywany dla sułtanów osmańskich mieszkających w pałacu Topkapı. Dziś jest uważany za jeden z charakterystycznych tureckich przysmaków, który można znaleźć w kawiarniach w całym kraju.
Kazandibi
Kolejny ciekawy turecki deser, który przywodzi na myśl panna cottę, powstał przez pomyłkę.Uważa się, że kucharz osmańskiego sułtana próbował wymyślić nowy deser na podstawie istniejącego już deseru z piersi kurczaka i skarmelizował dolną część deseru. Nowy smakołyk początkowo był lubiany i konsumowany przez mieszkańców pałacu, a z czasem także przyjął się wśród pozostałej części społeczeństwa. Dziś ten karmelizowany budyń mleczny, znany również jako budyń z palonym dnem, jest jednym z najpopularniejszych deserów w Turcji. Jeśli chodzi o tureckie słodkie dania, zdecydowanie należy je dodać do listy deserów wartych spróbowania.
Dondurma
Uważa się, że lody dondurma pochodzą z miasta Maraş, a tym co naprawdę odróżnia je od innych lodów, jest ich odporność na topnienie i szczególnie gęsta, ciągliwa konsystencja. Te właściwości uzyskuje się przez dodanie dwóch zagęszczaczy do podstawowej mieszanki mleka i cukru: gumy arabskiej, znanej również jako żywica mastyksowa, oraz salepu — rodzaj mąki wytworzonej z korzenia wczesnej purpurowej orchidei. W regionie Kahramanmaraş lody zazwyczaj zawierają wyraźnie więcej salepu niż zwykle, dlatego czasami nazywa się je kesme dondurma – od tureckiego kesmek, co oznacza krojenie – i dlatego tę odmianę lodów zwykle spożywa się przy użyciu noża i widelca.
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celach realizacji usług, statystycznych i marketingowych, w tym badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www. Preferencje zapisywania ciasteczek możesz ustawić w przeglądarce. Polityka prywatności