Co zjeść w Bułgarii?

Rego-Bis, 29.10.2021

W bałkańskim kotle etnicznym wymieszały się różne kultury, smaki i zwyczaje, dlatego kuchnia wielu krajów na Półwyspie Bałkańskim jest tak zbliżona. Dziś zapraszamy na śniadanie, obiad i kolację po bułgarsku. Będzie również deser i kawa!


Na śniadanie banica z serem

Składniki:

400g płatów ciasta filo (dostępne w większych sklepach w Polsce)

500g dobrego sera feta lub bałkańskiego

200g oleju

4 jaja

200g gazowanej wody mineralnej


W pierwszej kolejności- rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni, następnie smarujemy blachę (najlepiej z rantami) tłuszczem i na niej układamy jeden płat ciasta filo, na wierzch kruszymy ser feta i tak układamy kolejno na przemian płat ciasta i ser. Zawsze na spodzie i na wierzchu musi znajdować się ser. Następnie dzielimy ciasto na prostokątne kawałki. 

Olej gotujemy i polewamy nim całe ciasto. 

W osobnym naczyniu rozbijamy jajka, dolewamy wody mineralnej i mieszamy. Miksturę równomiernie rozlewamy na ciasto. 

Banicę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż osiągnie złoty kolor. 


Banicę powinno jeść się ciepłą i zapijać bozą- napojem z pszenicy o bardzo specyficznym smaku.


Na obiad giuwecz i szopska sałata


Szopska sałata, składniki:

4 pomidory pokrojone w kostkę

1 średni ogórek pokrojony w kostkę

1 mała cebula drobno pokrojona

1 papryka upieczona w piekarniku, bez skórki, pokrojona w kostkę

150g startego sera feta

7 oliwek

oliwa z oliwek


Wszystkie warzywa poza oliwkami mieszamy w misce, posypujemy startym serem, polewamy oliwą i na wierzchu układamy oliwki. Można dodać pieprz, sól i oregano do smaku.


Giuwecz, składniki:

100ml oliwy

600g mięsa wieprzowego

5 ziemniaków

300g papryki

1 cebula

słodka papryka

150g świeżej okry (jeśli możemy ją znaleźć w sklepie)

sól, pieprz, ostre papryczki, natka pietruszki


Niezbędne jest naczynie żaroodporne- najlepiej gliniane. Na dno wlewamy oliwę z oliwek i układamy posolone uprzednio mięso. Pieczemy około 25min w 120-150 stopniach. Nastepnie dokładamy pozostałe składniki, mieszamy i pieczemy aż wszystko będzie miękkie. Na koniec posypujemy papryczką i pietruszką.


Na kolację papryka duszona z serem

Składniki:

4 papryczki

250g dobrego sera feta

2 jajka

oliwa z oliwek

W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym oliwą, układamy papryczki, które również smarujemy oliwą, posypujemy serem rozmieszanym z jajkiem i zapiekamy w uprzednio rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Około 30min. 


A na koniec pyszny deser i oczywiście kawa. W Bułgarii kawę pije się mocną, z ekspresu bądź po turecku. 

Krem karameł, składniki

500ml mleka

350g cukru

cukier waniliowy

5 jajek


Najpierw karmelizujemy na wolnym ogniu 100g cukru z 2 łyżkami wody. Tak powstały karmel przekładamy na dno odpornych na ciepło foremek. 

Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim cukier i cukier waniliowy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne, słodkie mleko dodajemy do uprzednio rozbitych jajek i przekładamy do foremek. Foremki wkładamy do dużej foremki lub naczynia żaroodpornego, które wypełniamy wodą- woda powinna sięgać powyżej połowy, tak aby nie zanurzyć foremek całkiem. Wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy aż na górze deseru utworzy się brązowa skórka- około pół godziny. Następnie wyłączamy piekarnik a deser pozostawiamy w nim na kolejne pół godziny. Podczas pieczenia trzeba pilnować aby woda w naczyniu nie wrzała, jeśli tak będzie należy uzupełniać ją zimną wodą dla wyrównania temperatury oraz zmniejszyć temperaturę piekarnika.