Infolinia
Godziny otwarcia
Albania, to miejsce gdzie pomidory są najbardziej soczyste a figi i arbuzy najsłodsze. Na wybrzeżu można skosztować świeżych owoców morza oraz warzywnych sałatek. Popularne są mięsa z grilla, zwłaszcza jagnięcina oraz liczne słodkości swą tradycją sięgające osmańskiej Turcji, np. baklava i trileqe. No i oczywiście – albański koniak i rakija. Gdzie można ich zasmakować i co przy okazji zwiedzić?Miejscem wprost idealnym do wypoczynku, dla osób ciekawych albańskich smaków, jest Durres. Jedno z najstarszych miast kraju, drugie pod względem wielkości, posiadające największy port. Miejsce nowoczesne, ale z długą historią! Dzięki nadmorskiemu położeniu, tutejsza kuchnia szczyci się znakomitymi owocami morza. To tu znajduje się słynna destylarnia brandy „Gjergj Kastrioti Skenderbeu”, która działa od 1933 r. Brandy, nazywana często „albańskim koniakiem”, produkowana jest w Durres od 1967 r. z winogron, a jej nazwa nawiązuje do największego bohatera narodowego Albanii Gjergja Kastrioty Skanderbega (w Polsce znanego także jako Jerzy Kastriota). Problem z nazwaniem gatunku słynnego napoju wynika z ograniczeń prawa Unii Europejskiej – według niego nazwa „koniak” przeznaczona jest tylko dla trunków alkoholowych, których produkcja odbywa się w okolicach francuskiej miejscowości Cognac w regionie Charente. W związku z tym napój dawniej zwany albańskim koniakiem, stał się oficjalnie brandy. Oprócz znanego napoju produkowane są tu także wina, rakije i pomarańczowy likier. Podczas zwiedzania destylarni można zapoznać się z technologią produkcji napoju oraz odbyć specjalną degustację.Durres to nie tylko destylarnia! To miejsce, w którym można beztrosko wypocząć na pięknych plażach, spacerować długą promenadą, usiąść w jednej z klimatycznych restauracji bądź barów by posmakować tutejszych specjałów oraz drugiego słynnego trunku – rakii. Polecamy także by zwiedzić rzymski amfiteatr z początku II w., będący największym na Bałkanach. Obiekt zbudowano tak, by był w stanie pomieścić aż 15 tysięcy osób! Jego ruiny zostały odkryte dopiero w 1966 r. podczas kopania studni. Znajdują się tutaj także rzymskie termy z II w. oraz forum z V w., pozostałości obronnych murów i wieża wenecka. Miasto było też jedną z siedzib albańskiego króla Zogu I, gdzie do dziś podziwiać można jego pałac. Będąc w kurorcie, polecamy odwiedzi również interesujące Muzeum Archeologiczne oraz Wielki Meczet, który został odbudowany w 1994 r., na miejscu świątyni zburzonej przez komunistów w 1967 r.Przemysł w Durres rozwijał się do 1996 r., kiedy to główną produkcję brandy Skanderbeu przeniesiono do stolicy – Tirany. Dziś drugie największe miasto kraju stanowi cudowne miejsce odpoczynku, oferujące wszystkie możliwe atrakcje, a słynny napój produkowany jest przede wszystkim przez firmę ADOL w tętniącej życiem stolicy. Tirana jest miejscem pełnym skrajności, które na pewno warto odwiedzić, będąc w Albanii północnej. Komunistyczna architektura łączy się z miejscami kultury, takimi jak Teatr Narodowy oraz Teatr Opery i Baletu. Znajduje się tu słynny bunkier dyktatora Envera Hoxhy, który od 2016 r. działa jako interesujące muzeum BUNK’ART. Nie brakuje tu też przyrody, miasto położone jest nad trzema rzekami: Lanë, Tiranë i Tërkuzë. Wzdłuż rzeki Lanë ciągnął się bulwary, zachęcające do relaksującego spaceru. Przy bulwarach znajduje się jeden z najstarszych tutejszych zabytków, którym jest Most Grabarzy zbudowany w XVIII w. Większość zabytków zlokalizowana jest jednak w ścisłym centrum miasta: Plac Skanderberga z meczetem Ethem Beja i wieżą zegarową. Ciekawym miejscem jest też Muzeum Narodowe posiadające aż 4750 eksponatów, w którym można prześledzić rozwój państwowości kultury narodu albańskiego od starożytności do czasów współczesnych. W przerwie od zwiedzania, podczas czasu wolnego, warto usiąść w którymś z tradycyjnych lokali i zasmakować tutejszych specjałów. Króluje tu oczywiście jagnięcina oraz małe pulpeciki zwane qoftë. Często jada się pilaw na bazie ryżu lub deser oriz më tamel. W temacie alkoholi – oczywiście trunki wspomnianej marki Skanderbeg, w tym rakija oraz tutejsze piwo Birra Tirana.Osoby zainteresowane sztandarowym albańskim alkoholem oraz postacią, którą nazwa trunku jest zainspirowana – Skanderbegiem, powinny także odwiedzić Kruję, która była rodzinnym miastem bohatera. W XV w. Skanderbeg wyzwolił Kruję spod panowania Tureckiego. To niezwykle ważne miejsce dla państwowości albańskiej, często przez naszych rodaków nazywane „albańskim Krakowem”. Znajduje się tu zabytkowa starówka, drewniany turecki bazar oraz charakterystyczny zamek, w którym stworzono muzeum słynnego, wspomnianego już bohatera narodowego. Z dawnych czasów zachowała się tylko wieża zamku oraz część murów, pozostała część kompleksu stanowi rekonstrukcję.
Albania oraz Macedonia Północna mogą stanowić idealny wybór na cudowny wyjazd majówkowy, bądź urlop pełen zwiedzania, podczas którego będzie można zasmakować koniaku i rakii!
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celach realizacji usług, statystycznych i marketingowych, w tym badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www. Preferencje zapisywania ciasteczek możesz ustawić w przeglądarce. Polityka prywatności