O Katalonii słów kilka

13.10.2021   Idealna destynacja

Katalonia to autonomiczna wspólnota Hiszpanii, której stolica znajduje się w Barcelonie. Katalonia jest krainą historyczną o zróżnicowanym terenie. Ten trójkątny obszar północno- wschodniej części Płwyspu Iberyjskiego graniczy od północy z Francją i Andorą a od zachodu i południa z Aragonią i Walencją. Katalońskie wybrzeże Morza Śródziemnego liczy prawie 580 km. Północną część regionu zajmuje pasmo katalońskich Pirenejów, szczyty osiągają nawet 3000m wysokości. Równolegle do wybrzeża ciągnie się strefa gdzie przeplata się łańcuch Gór Katalońskich z Depresją Nadmorską. Najbardziej znanym pasmem Gór Katalońskich jest z pewnością Monserrat a także Serra de Collserola z najwyższym barcelońskim wzniesieniem- Tibidado.

Kataloński obszar nadmorski jest równie mocno urozmaicony. Począwszy od północy- wybrzeże Costa Brava- jedno z ulubionych miejsc wypoczynku Polaków. Costa Brava charakteryzuje się małymi grotami i plażami wciśniętymi w skaliste zatoki. Dalej znajduje się wybrzeże piaszczyste - Costa de Maresme. Kolejno- położone u stóp masywu Massis del Garraf- wybrzeże Costa del Garraf a następnie Costa Dorada. Wewnętrzna część katalońskiego lądu nazywana jest katalońską Depresją Centralną.


Klimat


Na wybrzeżu Katalonii panuje klimat śródziemnomorski- łagodny i ciepły, choć zimy bywają tutaj bardzo chłodne. Szczególnie odwiedzając północną część wybrzeża Costa Brava można spotkać się z charakterystycznym wiatrem pochodzącym z Pirenejów- tramuntana, który potrafi przynieść bardzo zimne powietrze.


Język


Szacuje się, że na świecie językiem katalońskim posługuje się prawie 8 mln ludzi a zrozumiały jest on dla prawie 10mln. Zrodził się z łaciny ludowej w IXw a całkiem niedawno stał się urzędowym językiem hiszpańskich prowincji autonomicznych. Jest to kluczowy składnik tożsamości Katalończyków- obowiązkowo nauczany w szkołach.
OLI VI I AMIC ES MILLOR COM MES ANTIC- katalońskie przysłowie “oliwa, wino i przyjaciel- im starsze tym lepsze”


Kultura i sztuka


Dziedzictwo kulturalno- artystyczne Katalonii sięga czasów prehistorycznych. UNESCO doceniło wiele z dzieł i wpisało je na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego, są to m.in.:

  • dzieła Antoniego Gaudiego w Barcelonie i Santa Coloma de Cervello

  • cysterski klasztor Monestir de Poblet

  • dzieła Lluisa Domenech i Montaner w Barcelonie

  • prehistoryczna sztuka naskalna

  • archeologiczny zespół rzymskich zabytków antycznych w okolicach Tarragony

  • zespół kościołów romańskich w Vall de Boi

  • Patum de Berga- prastare święto obchodzone w Berdze w czasie Bożego Ciała

Fiesty


Tradycyjne święta w Katalonii związane są z prastarymi zwyczajami bądź świętami chrześcijańskimi. Fiestom towarzyszą rytualne tańce, tradycyjna muzyka, wybuchy petard, pochód gigantów- postaci z ogromnymi głowami- maskami.


Kuchnia


Kuchnia katalońska jak większość kuchni tego śródziemnomorskiego regionu bazuje na klasycznym trio- pszenicy, oliwie i winie. Każdy region Katalonii ma swoje przepisy i swoje przyprawy-kuchnia górska jest cięższa i składa się z większej ilości mięsa, kuchnia nadmorska jest zdecydowanie lżejsza i składa się z ryb, owoców morza, makaronów i ziemniaków. Wyróżnić można również kuchnię miejską, która stara się dopasować dotychczasowe przepisy do nowoczesnych realiów tworząc hiszpańsko- międzynarodowy mix.